Om oss

vår historia

Black Honey Coffee Roasters föddes ur vår familjs djupa passion för kaffe – en passion så djup att vi nu har byggt vårt liv runt den.

Som så många andra här i världen har kaffet alltid varit en stor del av vår vardag. Redan innan det ens fanns en familj att tala om. I Turkiet, där vi har våra rötter, var kaffe en lyxvara, särskilt för hushåll som vårt som inte hade massa pengar att spendera.

Det dracks med vördnad, sparades till särskilda tillfällen och rostades alltid lokalt. Några decennier senare har vår familj flyttat till Stockholm, vuxit och vuxit upp. I alla våra karriärer – som truckförare, kock och entreprenör – hinkas kaffe i mängder.

Vår pappa, som alltid har hållit minnena av färskrostat kaffe varmt om hjärtat, börjar såsmåning om att drömma. Den drömmen visar sig vara högst smittsam och tillslut är hela familjen inblandad. Några år senare slår vi upp dörrarna till vårt alldeles egna rosteri och doften av nyrostade bönor sipprar sakta men säkert ut på Stockholms gator.

vår filosofi
01

Fair trade och representation

Din kopp kaffe har varit ’in the making’ långt innan du ens la din beställning. Startskotten gick redan när bonden sådde sitt frö och ingen del av resan därefter är mer viktig än någon annan. Platsen, höjden, väderförhållandena, jorden, vattnet, metoden för skörd, fermenteringsprocessen, rostningen, bryggningen, skummandet av mjölken och allt däremellan är lika avgörande för den slutgiltiga smakupplevelsen. Men oftast är det bara baristan och möjligtvis ibland vi som rostar som får credden. Vi anser att det är vårt ansvar att lyfta och belysa alla som bidragit till det grymma kaffet du dricker, hela vägen tillbaka till bonden som planterade det första fröet.

02

Färskt och lokalt

Vår kärlek för kaffe har sina rötter i Turkiet, där nästan varje lilla samhälle hade sitt eget rosteri. Gatorna doftade alltid av färskrostat kaffe som triggade känslor och minnen till höger och vänster. Man doftade kaffet innan man visste att man behövde det, fick en kick innan man ens drack det, kände glädje av sällskap innan man ens hunnit sätta sig. Det är så vi tror att kaffe är menat att upplevas, som en gateway till något större än oss själva – gemenskap.

03

Transparens

Som familj har vi lärt oss vikten av transparens när vi kommunicerar med varandra. Saker och ting flyter på så mycket bättre när man lägger alla korten på bordet. Vi har byggt vårt rosteri baserat på samma princip, genom att lämna alla ytor öppna. Inte bara för att vi vill visa upp vår coola rost-utrustning, utan även för att vi vill att du ska se allt jobb och all kärlek vi lägger ner på det vi gör. Vi vet nämligen vilken skillnad det gör. Maten smakar bättre och kaffet gör dig ännu gladare.

04

Nyfikenhet

Kaffe är en sån där vetenskap som inte har något slut. När man väl börjat sätta sig in i det, kommer man aldrig att känna sig färdig. Det går inte att räkna alla gånger vi tänkt “Wow, nu är vi nära” men sen upptäckt någon ny vinkel och snabbt insett att ”nope, inte en chans”. Det är nog det vi älskar mest med kaffe – att det ständigt dyker upp nya perspektiv allt eftersom vi fortsätter att experimentera och utforska. Smakmöjligheterna är oändliga! Och vi har äran att utforska dem med dig.

Thanks! We'll get back to you soon.
Oops! Something went wrong while submitting the form.